våra dofter

våra samlingar

våra produkter

Home > Vanliga frågor

Vanliga frågor

Har du en fråga?

Vi hjälper dig gärna vidare

Nedan listar vi de vanligaste frågorna. Saknar du din fråga? Kontakta oss då.

Kontakta oss

Produktanvändning

Korrekt användning av våra ljus är av stor betydelse för att kunna njuta av dem till fullo. Visste du till exempel att våra rustika blockljus alltid ska stå minst 10 cm från varandra för att undvika att de rinner?

Ta först bort vad du kan med handen. Täck sedan stearinfläcken med en bit hushållspapper och stryk med ett varmt strykjärn över. Stearinet släpper och fastnar på hushållspappret i stället. Om fläckar bildas på en slät yta är även en hårtork effektiv för att göra stearinet flytande. Det kan sedan tas bort med hushållspapper.

Det är viktigt att se till att avståndet mellan ljusen är tillräckligt (minst 10 cm). Bränn alltid ljusen i en lämplig hållare eller på ett obrännbart underlägg.

Det finns flera sätt att rengöra hållaren:

  1. Försök att trycka bort det stelnade vaxet från hållaren från sidan.
  2. Värm hållaren kort, så att det understa lagret blir flytande. Prova sedan att trycka bort det stelnade vaxet från hållaren från sidan.
  3. Om de första två sätten inte hjälper, rekommenderar vi att lägga hållare i frysen en liten stund. Vaxet krymper i kylan och blir då enklare att ta bort.

Nej, etiketten på ljusets undersida behöver inte tas bort.

Ja, etiketten ska tas bort innan ljuset används.

Styrkan på doften är anpassad för de åtta stickor som medföljer produkten.
Om doften är för stark för dig kan du alltid använda färre stickor. På så sätt blir doften mindre intensiv.

Det är inte nödvändigt att vrida stavarna. Rottingstavarna är av hög kvalitet och de ger ditt hem en underbar doft i flera veckor

På nätet kan du hitta olika förslag som använder keramiska blomkrukor och värmeljus för att värma ett rum. Vi rekommenderar inte detta som ett sätt att värma ditt hem på grund av säkerhetsskäl med att använda ljus. Vi rekommenderar alltid att använda ett minimalt avstånd på 10 centimeter mellan ljusen och att använda ordentliga ljushållare. Det är också mycket viktigt att aldrig lämna ljusen utan uppsikt.

Ja, det är möjligt. Vi rekommenderar att använda speciell ljusfärg. Det är även möjligt att rita på ett ljus med en trubbig blyertspenna så länge du inte skrapar för djupt. Du kan också måla utsidan av våra doftglas eller värmeljushållare med vanlig hobbyfärg.

Ja, det går bra. Kom ihåg att det är viktigt att ta bort etiketten innan du tänder ljuset. Om du har anpassat ett ljus i glas måste du se till att det inte finns något överhängande papper som kan komma i kontakt med lågan.

Ja, vi rekommenderar att du använder en värmetålig ljushållare för både värmeljus med aluminiumkoppar och transparenta plastkoppar. Hållaren ser till att värmen från värmeljusen sprider sig och inte värmer upp bordet.

Recycling

Här hittar du några svar på vanliga frågor om återvinning av våra produkter.

Ja, det går bra. Den industriella glasåtervinningsprocessen kommer att separera detta material. Endast CleanLight-glas kan inte slängas i glas-återvinning eftersom det är tillverkat av borosilikatglas.

Det enklaste sättet är att placera glaset i ugnen vid 70 grader Celsius. Se till att du bär skydd när du tar ut glaset från ugnen. Detta bör smälta allt kvarvarande vax och möjliggöra att du kan kasta det eller återanvända det. När det är tomt kan du ytterligare rengöra det med hushållspapper när vaxet är borta. Du kan också ta bort det med varmt vatten, men se till att inte få vaxet i avloppet. Kasta det i ditt hushållsavfall.

Du kan slänga det i hushållsavfallet eller återanvända det. Du kan också kolla om det finns en lokal gemenskap som söker överblivet vax för att göra nya ljus av det.

Det här räknas som kemiskt avfall, så du kan inte hälla det i avloppet. Om du inte gillar doften kan du först kolla med dina grannar om de vill ha produkten eller flytta den till en annan del av ditt hus. Alternativt rekommenderar vi att du placerar doftspridaren där du ej störs av doften och låter vätskan avdunsta helt.

Nej, trästickorna absorberar lösningsmedel från vätskan i doftspridarna; dessa är inte bra för miljön och bör inte läggas i det gröna avfallet för återvinning. Istället kan du slänga dem i hushållsavfall.

På grund av vaxets smältpunkt rekommenderas det inte, eftersom ditt avlopp kan blockeras när vaxet kyls ner. Att värma upp det i ugnen eller skölja med varmt vatten i diskhon är fortfarande de bästa alternativen.

Ja, de är återvinningsbara. Du kan sortera dem tillsammans med annan plaståtervinning.

Så länge du inte använder utomhusvax inomhus och inte ser sot (svart rök) komma från veken är det okej. Om du tillverkar ditt eget ljus bör du se till att använda rätt typ av veke; hobbybutiker kan hjälpa dig med detta.

Vi rekommenderar inte att du använder diskmaskinen för att rengöra hållaren, utan att du rengör den noggrant för hand. Om du sätter hållaren i diskmaskinen kan trycket blekna efter ett tag. Det är också möjligt att vatten kommer in i det dubbelväggade glaset.

I och med vår rika historia på över 150 år tror vi på Bolsius starkt på att vi har ett ansvar i att vår värld förblir en beboelig, hälsosam och säker plats för framtida generationer.

– Vincent Kristen, COO, Bolsius

Sortiment

Vi erbjuder många olika sorters ljus i olika storlekar, former, färger och dofter. Vi har ljus för varje tillfälle och för varje säsong. Nedan hittar du de vanligaste frågorna om vårt sortiment.

Ja, det går bra. Den industriella glasåtervinningsprocessen kommer att separera detta material. Endast CleanLight-glas kan inte slängas i glas-återvinning eftersom det är tillverkat av borosilikatglas.

Vi arbetar hela tiden med att förnya och förbättra våra produkter. Våra ledord är kvalitet och säkerhet. Om det mot förmodan skulle vara så att våra ljus inte uppfyller förväntningarna, ber vi dig att fylla i reklamationsformuläret. Vår kundservice kontaktar dig så snart som möjligt.

Vår strävan är att våra användare ska njuta så mycket som möjligt av våra ljus. Därför tar vi gärna emot tips och förslag. Via kontaktformuläret på vår webbplats är det möjligt att dela tips eller förslag med oss. Vår kundservice kontaktar dig därefter så snabbt som möjligt.

Våra ljus finns att köpa hos många återförsäljare, som på stormarknader, varuhus och trädgårdscenter. Om det skulle vara så att du inte hittar våra ljus eller om du är på jakt efter ett specifikt ljus, kontakta då vår kundservice, de hjälper dig gärna vidare.

Nej, sådana ljus har vi inte i vårt sortiment.

Vi har ljus som passar varje tillfälle och varje plats i ditt hem. Vårt sortiment är uppdelat i doftljus och ljus utan doft samt ljus för företagskunder. Se hela vårt sortiment.

Säkerhet

Säkerhet är ett honnörsord hos oss. Därför har alla våra ljus symboler som förklarar korrekt användning av ljuset.

Det är mycket viktigt att hållarna är av ett obrännbart material och att avståndet mellan ljusen är tillräckligt (minst 10 cm). Med en värmeljushållare är det viktigt att värmen som frigörs när ett värmeljus brinner kan försvinna. Hållaren får därför inte vara sluten.

Våra tillbehör är noggrant utformade för att låta våra ljus brinna optimalt och uppfylla alla säkerhetsföreskrifter.

Det är meningen att du tänder våra gravljus en gång och sedan låter dem brinna kontinuerligt. Då det inte är möjligt att hålla koll på ljuset hela tiden, är risken för brand och konsekvenserna därav många gånger mindre när ljuset brinner ute. Se alltid till att ljuset inte står precis bredvid brännbara material.

Ja, ett brinnande ljus får aldrig lämnas utan uppsikt. Ljus brinner med en öppen låga och därför måste någon alltid vara i närheten.

Det bästa sättet att släcka våra ljus på är med en ljussläckare som hålls över veken ned i det flytande stearinet. Veken slocknar utan att glöda, den bryts inte av och förses med nytt stearin för nästa gång ljuset tänds. Släck aldrig ljuset med vatten.

När du köper ljus, se alltid till att de har RAL-kvalitetsmärket. Det betyder att ljusen inte sotar och att råvarorna kontrolleras, så att de inte innehåller bensen eller toluen. När ljus har RAL-kvalitetsmärkningen behöver du inte oroa dig för skadliga ingredienser.

Läs mer om RAL kvalitetsmärket här.

Ljusvård

Säkerhet går före allt annat! Njut av levande ljus utan att behöva oroa dig och se till att du har dem på ett stabilt underlägg, i en hållare eller högt upp utom räckhåll för nyfikna händer. Ett tips till: Placera dem inte nära en värmekälla eller i solen och se till att det alltid är minst 10 centimeter mellan dem. Detta garanterar att de brinner på bästa sätt.

CleanLight

Hitta svar på dina CleanLight-frågor här.

Vi rekommenderar inte att du använder diskmaskinen för att rengöra hållaren, utan att du rengör den noggrant för hand. Om du sätter hållaren i diskmaskinen kan trycket blekna efter ett tag. Det är också möjligt att vatten kommer in i det dubbelväggade glaset.

Det kommer inte finnas något vax kvar eftersom refillen brinner upp helt. Om du ändå vill rengöra hållaren är det bäst att använda en kökshandduk eller den mjuka sidan av en svamp. Du kan tillsätta en liten mängd varmt vatten och tvål. Glöm inte att ta bort vek-plattan innan du rengör glaset. Vi rekommenderar att du tar bort den med en trä- eller plastsked. Använd inte ett metallföremål, det kan skada glaset. Vek-plattan kan slängas i hushållsavfall. Se till att hållaren är torr innan du använder den igen.

För närvarande finns det bara den gröna hållaren och den vita frostade hållaren. I framtiden är det möjligt att vi kommer att introducera fler färger.

För närvarande har vi endast startpaketet med denna doft. Det är alltid möjligt att vi kommer att ha en annan doft i startpaketet i framtiden. Om du inte gillar Gardenia & Fig kanske du gillar någon av våra andra CleanLight-dofter.

Nej, hållaren är tillverkad av borosilikatglas, ett speciellt handgjort glas som tål höga temperaturer och kommer att hålla länge. Om din hållare går sönder kan du inte återvinna den med annat glasavfall. Var försiktig med vassa kanter!

Allmänt

Du kan kontakta Bolsius på olika sätt. Via vår kontaktsida kan du välja att ringa oss, skicka ett e-postmeddelande eller fylla i.

På Bolsius arbetar ungefär 1400 entusiastiska medarbetare varje dag med utveckla våra ljus. Tack vare vår kontinuerliga tillväxt, söker vi alltid talanger som kan förstärka vårt team.

Se aktuella lediga jobb här.

Shoppa stilen

Vi har sammanställt ett speciellt urval av köpbara stilar för att inspirera dig, stimulera dina sinnen och göra det enkelt för dig att skapa ett alldeles eget och personligt utrymme. Den där speciella Bolsius-känslan är bara ett klick bort!